Tasken er pakket

Den næste autostol?!

Noam er over 9 kg, over 9 måneder og sidder selv. Det er kravene for den næste autostol.. Egentlig haster det slet ikke, for det er bedst, at de bliver siddende i den første autostol så længe som muligt, da den er absolut mest sikker – det gør ikke noget, at de sidder lidt klemt – hvilket man overhovedet ikke kan påstå, at han gør, det vigtigste er, at han ikke rækker udover støtten ved hovedet og der har vi da også 10-15 cm at køre på endnu eller at man overskrider vægtgrænsen, som for vores Maxi Cosi Cabriofix er 13 kg, så egentlig haster det slet ikke og netop derfor har jeg heller ikke brugt tid på at finde ud af, hvad for en vi skal købe som nr. 2 autostol.
I vores søgen har vi lavet nogle kriterier: den skal under alle omstændigheder vende bagud, der skal være hvilestilling og gerne isofix. Isofix er sikkert, praktisk og nemt. Hvilestillingen er vigtig til de potentielle lange køreture og bagudvendt.. Ja, det er en længere (og ofte følsom!) diskussion og hertil vil det være nemt at linke til netop denne artikel med tilhørende video, der fortæller, at dødsrisikoen mindskes med 90 % ved ulykker, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol, indtil det er 4 år gammel, nakken er nemlig slet ikke stærk nok hos barnet på eksempelvis 9 måneder og kigger man på vores naboer i Sverige er det netop også lovpligtet, at et barn sidder i en bagudvendt autostol, indtil det er 4 år. I EU er man begyndt at anbefale det og en lov er i gang med at blive udarbejdet i Danmark. 
Men hvilken skal det så være? Det er nemlig (foruroligende nok!) slet ikke nemt at tage ud i diverse babybutikker og kigge på bagudvendte autostole her i Danmark – udvalget er minimalt og ofte er personalet heller ikke helt klar på at fortælle og vejlede i dem. Jeg skrev derfor en mail til Lena fra www.sikkerautostol.dk og www.autostol.dk om hjælp. Lena vejleder gratis over mail og telefon og kan fortælle præcis hvilken autostol, der passer bedst til din bil og dine behov – og derefter kan man bestille autostolen fra diverse svenske, engelske eller tyske hjemmesider. Er man så heldig at bo i nærheden af Næstved, kan man betale sig til en time af hendes tid, hvor man kan prøve autostolene og få hjælp til montering. 
Umiddelbart har vi kigget på den meget omtalte Cybex Sirona. Autostolen kan både bagudvendes og forudvendes ved hjælp af en selepude. Den er kompakt og der medfølger isofix. Men netop den vil Lena ikke anbefale. For det første tvivler hun stærkt på, at et barn på 4 år vil kunne være i den, som den ellers går til, men at den nærmere vil gå op til 2,5 år, både fordi selepuden er så stor, at der slet ikke vil være plads til barnet og fordi ryggen ikke er særlig lang i autostolen, dernæst syntes hun heller ikke, at den er særlig nem at veksle hurtigt i mellem forudvendt og bagudvendt, men hun mente, at det var helt bevidst af Cybex, så man benytter sig af bagudvendt i længst mulig tid. Cybexen er til gengæld at finde i alle butikker – til en vanvittig pris af omkring 4000 kr. – men jeg vil give hende ret i, at selepuden er ubekvem og stor og den er bestemt ikke hurtig at veksle i mellem, men jeg kan nu godt lide 90 graders positionen, så man ikke skal tviste og dreje sig, når man skal have sit barn ind. Men det er vigtigt at understrege, at stolen her ikke er blevet testet endnu, selvom den er i butikkerne og det bryder jeg mig umiddelbart slet ikke om!
Til gengæld ville hun til vores bil – en hyuandai i20 – anbefale Klippan Triofix. Den er egentlig skide smart: den kan anvendes bagud med isofix 0-18 kr, den kan med sele vendes fremad fra 9-18 kg, dernæst kan den fra 15-25 anvendes som bæltestol med isofixbasen og endeligt 25-36 uden basen. Dog har den ikke hvilestilling og vil have en hældning på blot 30 grader. Inkl fragt koster den fra Sverige blot 3320 kr. 

Ellers ville Fair G 0/1 også kaldet Bimbofix passe fint i vores bil, idet den er meget kompakt. Med isofix kan den bruges til i hvert fald 4 år, sagde Lena. Dog skal der købes en separat base til den, når den skal fremadvendes samt en hovedstøtte til den. Fra Tyskland koster den inkl fragt 2631 kr. Dog tror jeg ikke, at den er noget for os – den er billig og virker sikker, men når jeg ser billeder af den i diverse biler, syntes jeg, at den virker til at fylde meget, være meget høj og have en stor hældning. 

Men så er der også Britax modellerne. Jeg har nok lidt forelsket mig i Max Way, som Lena også godt kunne anbefale til vores bil, men den er ikke nær så kompakt som Fair G og Klippan og den har ikke isofix, men den har hvilestilling og kan faktisk bruges fra 9 måneder til 6 år og skulle være meget komfortabel. Men jeg er lidt i tvivl om det der med de seler, man monterer fast under forsædet, som man jo gør med Britax modellerne.Til gengæld koster den kun 2574 kr. fra Sverige.
Der er faktisk rigtig mange modeller at vælge i mellem, og jeg syntes helt sikkert, at det gør processen meget mere besværlig, når jeg ikke kan prøve dem ude i butikkerne i forhold til min bil, benplads og hældning.. Vi er stadigvæk meget i tvivl, så jeg glæder mig over, at Noam ikke bare lige sådan vokser 10 cm, mens vi fortsætter jagten 😉

5 kommentarer

  • Godt indlæg med mange af de samme overvejelser som jeg går og tumler lidt med. Jeg tror vi ender på Klippan Triofix til Ida når det er tid. Hun er dog stadig alt for lille til at rykke op.

    Jeg bor jo i Sverige og vil blot komme med en lille korrektion. Det er ikke lovpligtigt at barnet skal sidde bagudvendt indtil det er 4 år, men det er hvad NTF (rådet for trafksikkerhed) altid har anbefalet og derfor er det normal praksis her. Desuden er udvalget af fremadvendte autostole (i butikkerne) meget begrænset.
    Der smedes på at gøre det lovpligtigt at børn skal sidde bagudvendt indtil 18 mdr, men det bliver først i 2014.

    http://www.ntf.se/konsument/pdf/barnpolicy2006.pdf

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Okay super, tusind tak for rettelsen – det var egentlig bare, hvad jeg havde hørt, så det er super, at du lige kan fortælle, hvordan det i virkeligheden hænger sammen 🙂

      Hvad for en bil har I? For første gang nogensinde irriterer det mig, at vi har en lille bil – det sætter virkelig sine begrænsninger! 🙁 og det er virkelig træls, at vi ikke har mulighed for at teste autostolene ude i butikkerne.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg har også været afsted et par gange for at prøve stole i bilen. Vi har en lille BMW 320, så der er heller ikke meget plads at rutte med. Vi regner dog med at købe en større model i løbet af i år.

      Ellers må I en tur til Sverige, der ligger en forhandler ret tæt på broen. De forstår rigtig fint dansk (der er jo en del af os her i området). Så kan I også samtidig besøge nyåbnede Emporia, som er Nordens største shoppingcenter – hvis I altså er til sådan noget 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sanne

    Åhh hvor kan jeg huske den debat herhjemme omkring Line i sin tid.. Og det var før man snakkede ret meget om bagudvendte… Hvor føler jeg mig gammel pludselig.. Vi valgte en forudvendt maxicosi axiss og nøj hvor jeg elsker den. Før brokkede især Sofie sig når vi kørte til Sjælland men efter hun kom i axiss’en er det blevet en ren nydelse at køre med hende. Men den går kun til 15 eller 18 kg og så skal man jo så skifte igen..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi have mange af de samme overvejelser som jer ifm autostolen til 9-18 kg. Vores problem var at Oliver ikke gad sidde bagudvendt, og derfor skreg han det meste af vores ture i bilen, og bare en tur på 100 km var en udfordring. Derfor opgav vi den bagudvendte stol. Vi har købt en Römer trifix til vores Toyota Avensis, og en römer safefix plus til vores Ford Fiesta. Begge stole er samme størrelse og der er god plads i begge biler til autostolene. Vi er rigtig glade for begge stole, men især trifix’en, da den er støbt i ét stykke, og dermed øger sikkerheden ved sidekollision. Den vil jeg varmt anfefale. Vi købte den i babysam, da de jo har prisgaranti. Sælgeren hjalp med at montere den korrekt i bilen og fortalte også og dens brug. Glæder mig til at høre mere om valget af autostol.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tasken er pakket